Hvornår har jeg brug for at få monteret en tandkrone?

05 april 2020 Astrid Pedersen
Hvornår har jeg brug for at få monteret en tandkrone?

Du har brug for en tandkrone, når din tand er beskadiget i en grad så at den ikke kan repareres med en almindelig fyldning. Ent tand, som er meget ødelagt – for eksempel flækket – kan måske nok limes sammen med en fyldning, men det er så langt fra sikkert, at denne reparation vil holde. Så skal du alligevel til tandlægen igen og have lavet ny fyldning hver gang den går i stykker.

Derfor er det meget sandsynlig, at tandlægen vurdere, at du er bedst tjent med en kunstig tandkrone. Med sådan én kan du nemlig både tygge og bide som normalt, idet den er langt mere solid og modstandsdygtig. Og du kan sagtens få en kunstig tandkrone, som ikke er til at skelne fra dine naturlige tænder.

Hvorledes foregår montering af kunstig tandkrone?

Når tandlægen har vurderet, at det er den bedste idé med en kunstig tandkrone, vil han eller hun starte med at fjerne hvad der er tilbage af din tands naturlige krone.

Tanden slibes til en spids stump, på hvilken din tandkrone senere hen skal fastgøres. Der tages en afstøbning af denne tandstump, som skal anvendes i forbindelse med tilpasning af kronen. Denne skal først fremstilles, hvilket kan tage et par uger – så du får i mellemtiden sat en midlertidig krone på tandstumpen for at beskytte den.

Din nye, kunstige tandkrone bliver fremstillet i enten porcelæn, plast eller en blanding af keramik og metal alt efter hvilken funktion tanden har og hvor i munden den er placeret. Kronen tilvirkes således at den til forveksling ligner din gamle tand, og tones i en farve så den matcher alle de andre tænder. En krone holder i mange år uden at det er nødvendigt at skifte den ud.

Du kan læse meget mere om kunstige tandkrone, og bestille tid til montering af en tandkrone, på stjerneklinik.dk

Flere Nyheder